Pellavaa

Kevyempää ruokaa!

Valvojat: ViimeinenJojo, Flame

Avatar
tyynekaarina
Viestit: 94
Liittynyt: Ti Elo 17, 2004 8:57 pm
Aloituspaino: 0
Tavoitepaino: 2
Pituus: 175
Laihdutustapa: osta vain sen, minkä syöt
Laihdutushistoria: vuodesta 1977>
Viesti:

Pellavaa

ViestiKirjoittaja tyynekaarina » Su Marras 06, 2005 11:41 am

Piimäkakku Kuva
___________

Tällä piimäkakkuohjeella voi tehdä yhtä hyvin muffinsseja. Jaa taikina muffinssivuokiin ja paista 200 asteessa 15-18 minuuttia. Rusinat voi jättää ohjeesta pois ilman muita muutoksia, samoin niiden määrää voi lisätä makumieltymyksen mukaan. Mikäli tykkää mausteisista kuivakakuista, ohjeeseen voi lisätä 1 tl neilikkaa ja inkivääriä.

Vinkki! Sekoita rusinat osaan jauhoista niin ne eivät painu kakun pohjalle paistettaessa vaan ovat tasaisesti koko kakussa.

3 dl piimää
1 dl siirappia
1 dl pellavarouhetta
1 dl sulatettua voita
1/2 dl rusinoita
4 dl vehnäjauhoja
2 tl ruokasoodaa
2 tl kanelia

Sekoita ensin kuivat aineet keskenään, sen jälkeen sekoita kaikki ainekset nopeasti, varovasti keskenään. Kaada taikina voideltuun ja jauhoitettuun kakkuvuokaan (voit jauhoittaa kakkuvuoan pellavarouheella). Paista kakkua 175 asteessa n. 1 tunti. Kakku on kypsä kun se irtoaa vuoan reunoilta.

Porkkanakakku (vegaani) Kuva
__________________
Vegaanin porkkanakakku on raikkaan täyteläinen vaihtoehto, joka paranee muutaman päivän kylmäsäilytyksen jälkeen. Se ei ole tavallinen kuivakakku vaan runsaan porkkanaraastemäärän ansiosta hyvin mehevä. Kakkuvuoan voi hyvin leivittää pellavarouheella. Kakkutaikinan voi myös paistaa laakeassa uunivuoassa, jolloin paistoaika lyhenee n. 10 minuuttia.

100 g keijua
1,5 dl sokeria
*pellavaseosta (selostettu alla)
2,5 dl porkkanaraastetta
1/2 dl pellavarouhetta
1/2 dl mantelirouhetta
1 rkl vanilliinisokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
1 rkl kanelia
2 tl leivinjauhetta

Sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe, kaneli ja vanilliinisokeri. Vaahdota margariini ja sokeri. Sekoita joukkoon (osittain jäähtynyt) pellavaseos, porkkanaraaste, pellavarouhe ja mantelirouhe. Sihtaa joukkoon jauhoseos, sekoita varovasti tasaiseksi taikinaksi. Kaada pienehköön voideltuun ja pellavarouheella leivitettyyn kakkuvuokaan ja paista 200 asteessa n. tunnin.

Pellavaseos: Sekoita 1/2 dl pellavarouhetta, 1,5 dl kuumaa vettä, anna vetäytyä vähintään 15 minuuttia ja käytä sellaisenaan.
16.7.2014
Vuoka on 1litran vetoinen yksinkertaisella "massalla"
Olen tehnyt kookoksella mantelin sijaan kun oli kookosta.
Korianteria 1 dl olen laittanut jätäen koko mantelin pois

Suklaakakku Kuva
__________________

4 dl vehnäjauhoja
1,5 tl ruokasoodaa
0,5 dl kaakaojauhetta
150 g sulatettua, osittain jäähtynyttä voita
2,5 dl sokeria
3 kananmunaa
2 dl kermaviiliä tai piimää
3/4 dl pellavansiemeniä

Kakkuvuokaan:
voiteluun pehmeää voita
leivitykseen pellavansiemeniä

Sekoita ensin vehnäjauhot, ruokasooda ja kaakaojauhe keskenään. Sekoita eri astiassa sulatettu voi, sokeri, kananmunat, kermaviili ja pellavansiemenet, sihtaa joukkoon jauhoseos ja sekoita varovasti tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun ja pellavansiemenillä leivitettyyn kakkuvuokaan. (Kopsauta ylimääräiset pellavansiemenet vuoasta pois jotta siemeniä ei jää kakun pinnalle paksua kerrosta.) Paista kakkua uunin alatasossa 175 asteessa n. 1 tunti.

Suklaiset pellavakauralastut (vegaani) Kuva
_________________________________________
Suklaiset pellavakauralastut muistuttavat rakenteeltaan kauralastuja, mutta maku on miellyttävän suklainen. Niitä ei kannata paistaa kunnolla ruskeaksi vaan jättää melko vaalean ruskeaksi, jolloin lastut jäävät mehevän pehmeiksi.

1 3/4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 rkl vanilliinisokeria
150 g keijua
1,5 dl sokeria
*pellavaseosta (selostettu alla)
1,5 dl kaurahiutaleita
1/2 dl pellavarouhetta
100 g suklaata

Sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe ja vanilliinisokeri. Vaahdota margariini ja sokeri. Sekoita joukkoon (osittain jäähtynyt) pellavaseos, kaurahiutaleet ja suklaarouhe. Sihtaa joukkoon jauhoseos, sekoita varovasti tasaiseksi taikinaksi. Tiputa lusikalla kokkareita leivinpaperin päälle, jätä hyvin leviämisvaraa. Paista pipareita 200 asteessa 10-12 minuuttia. Pipareiden tulisi olla kevyesti ruskeita.

Pellavaseos: Sekoita 1/2 dl pellavarouhetta, 1 dl kuumaa vettä, anna vetäytyä vähintään 15 minuuttia ja käytä sellaisenaan.

http://www.sini-pellava.fi/index.htm
Viimeksi muokannut tyynekaarina, Ke Heinä 16, 2014 8:23 am. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Kuva En oo kaunis, mutta KOMIA


Avatar
AnniDomini
Viestit: 14
Liittynyt: Ma Elo 16, 2004 6:16 pm
Aloituspaino: 0
Tavoitepaino: 0
Pituus: 0
Paikkakunta: Varsinais-Suomi
Viesti:

ViestiKirjoittaja AnniDomini » Su Marras 06, 2005 7:19 pm

Laita tänne vielä se sun tervysleivän ohje. *anoo* :roll:
Parenpia aikoja odotellessa, on nautittava tästä hetkestä.

Avatar
tyynekaarina
Viestit: 94
Liittynyt: Ti Elo 17, 2004 8:57 pm
Aloituspaino: 0
Tavoitepaino: 2
Pituus: 175
Laihdutustapa: osta vain sen, minkä syöt
Laihdutushistoria: vuodesta 1977>
Viesti:

ViestiKirjoittaja tyynekaarina » Su Marras 06, 2005 10:05 pm

Terveysleipäni: Kuva
2 tuntia, 200-180 astetta 3 x 2 L vuoka = Leveys11 cm pituus 32 cm korkeus 7 cm (mahtuvat 50cm uuniin poikittais suunassa.) minulla on myös 1,5 l vuuat' se on 10,5 x 6,7 x 27 cm sisämitoiltaan, silloin taikinaa ehkä vähemmän tuo on 3 x 0,5 litran erotus..

1. päivänä; Kuva
2,5 dl juurta
1,5 L kylmää vettä
14 dl / 700g Ruisjauhoa /ruissihtijauhoa
3 dl Pellavansiemeniä n. 230g
3 dl Auringonkukansiemeniä n. 200g
1,5 rkl n. 33g suolaa
Anna seoksen seistä kostean pyyhkeen alla 12–24 tuntia riippuen siitä,
kuinka maitohappobakteeri alkaa toimia ja kuinka happamaksi leivän haluat.

2. päivänä; Kuva
0,5 L haaleaa vettä
7 dl / 350g ruisjauhoa /ruissihtijauhoa
5 dl / 350 g vehnäjauhoa
Sekoita, käytän Isoa teräslusikkaa se kestää, vaikka taikina on kohtalaisen kovaa.
OTA TAIKINASTA JUURI,
seuraavaa leipätaikinaa varten säilyy jääkaapissa + 4 jauhotettuna.
Jaa taikina kolmeen 2 litran voideltuun pitkulaiseen vuokaan,
voiteluun ei käy kevyt levitteet jää kiinni eli leivonta margariinia tai voita.
Anna nousta vuossa, vie aikaa 2-6 tuntia riippuen kuinka aktiivista kohottava maitohappobakteerisi on.
Paisto 2 tuntia, 200–180 astetta
(tuo kolme vuokaa, on sähköuuniin, on taloudellisin paisto tapa, uuni täynnä)
Leipää tulee ohjeella 4,3 kg.
Jos leivän paistopinta tulee mielestäsi liian *kova*, sudi paistumisen aikana vedellä muutama kerta.

Pakastan leivän aina valmiina siivuina.
Eli paistamista seuraavana päivänä siivutan hyvällä sahateräveitsellä.
Syön leivän sitten ottamalla pakasteesta ja sulattamalla leivänpaahtimessa tulee kuiva ja rap-sakka pinta.
Avokado, siivuina leivän päällä, on taivaallisen hyvää.
HUOMIO on oltava 1/5 osa vehnäjauhoa, koska muuten murenee sivuttaessa,
ruisjauhossa ei ole sitkoa.


Olen tehnyt leipää parikymmentä vuotta.

Ohje on vanha ja olen sitä muokannut.
Suolan vähensin puoleen, ja vehnäjauhon vähensin tuohon 1/5 osaa,
se oli alkuperäisessä 1/4 osa.
Alkuperäisessä oli Auringonkukansiementen tilalla kokonaisia kuorittuja ruisjyviä,
ne käyvät ihan hyvin samoin kokonaiset kauranjyvät ovat hyviä.
Käytän siemenet kokonaisina.


Kuva

Jos ei ole juurta se tehdään:
Osta hiivaton ruisleipä laita se leivonta kulhoon ja vettä päälle, anna hajota ja seistä n. vrk.ja tähän sitten teet taikinan. Juuri paranee useimman kerran jälkeen.
Olen joskus nopeuttanut ja lisänyt muutaman tunnin päästä alkuun ruisjauhoa ja antanut olla ainakin 12 tuntia.
Tein juuri uuden taikinan ja se n nyt uunissa, aloituksessa minulla oli Oululaisen jälkiuunileipä.
Taikina vaatii n. 7 litran alustus vadin.
Viimeksi muokannut tyynekaarina, Pe Heinä 11, 2014 11:33 am. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
Kuva En oo kaunis, mutta KOMIA

Avatar
AnniDomini
Viestit: 14
Liittynyt: Ma Elo 16, 2004 6:16 pm
Aloituspaino: 0
Tavoitepaino: 0
Pituus: 0
Paikkakunta: Varsinais-Suomi
Viesti:

ViestiKirjoittaja AnniDomini » Ke Marras 30, 2005 10:17 pm

Viime sunnuntaina tein tota Porkkanakakkuu. En oo vielä maistanu, annan muhia sen huomiseen jääkaapissa. Kerron sitte (jos ny maistan sitä) minkälaista oli.


Nyt on maistettu ja erittäin hyväks havaittu. Kiitos, tyynekaarina, ohjeesta!
Parenpia aikoja odotellessa, on nautittava tästä hetkestä.

uikku

rahkaherkku

ViestiKirjoittaja uikku » La Joulu 03, 2005 9:36 pm

sekoita saman verran luonnonjugurttia ja rahkaa, makeuta canderel-jauheella (tarvittaessa), lisää 1 tl vaniljasokeria ja 1 pieni ananaspurkillinen. tai marjoja tai mitä vaan hedelmäsosetta.hyvää, proteiinipitoista, lähes rasvaton.

toinen pikavälipala:

1/2 prk rasvatonta raejuustoa
1 appelsiini paloina sekoita ja syö. toimii!!!


Avatar
tyynekaarina
Viestit: 94
Liittynyt: Ti Elo 17, 2004 8:57 pm
Aloituspaino: 0
Tavoitepaino: 2
Pituus: 175
Laihdutustapa: osta vain sen, minkä syöt
Laihdutushistoria: vuodesta 1977>
Viesti:

Re: Pellavaa

ViestiKirjoittaja tyynekaarina » Pe Maalis 14, 2014 1:23 am

Tuota ruisleipääni on nyt myynnissä Lidl paistopisteissä Siemenleivän nimellä.
En tiedä miten sinne päätyi, mutta hyvä niin, poikani eivät leivo, eikä avominiä.
Itselleni ostan, on aivan sama leipä, vaikka eivät ole sisällysluetteloa antaneet.
SE ON IHANAA. Siivutan ostettuani ja pakasta kaiken mitä en syö ostopäivänä.

Lapsen lapset ovat kasvaneet - 05 on toisella luokalla ja -09 päiväkodissa päivät.
Pojat ovat kuin yö ja päivä luonteiltaan.
Iloista ja mukavaa kevättä kaikille jotka minut muistavat.
Kuva En oo kaunis, mutta KOMIA

Avatar
tyynekaarina
Viestit: 94
Liittynyt: Ti Elo 17, 2004 8:57 pm
Aloituspaino: 0
Tavoitepaino: 2
Pituus: 175
Laihdutustapa: osta vain sen, minkä syöt
Laihdutushistoria: vuodesta 1977>
Viesti:

Re: Pellavaa

ViestiKirjoittaja tyynekaarina » Pe Maalis 21, 2014 6:13 pm

Vedetään höplästä ja tietoisesti.
Siis tuolla leivällä, siinä on Fruktoosi ja Glukoosia sekoitus uudella nimellä jota ei sitten tiedä, jos ei ota selvää.
Vahinko mulla on kaksi leipää siivutettuna pakasteessa en heitä pois, mutta uutta en sitten enää osta.

Mulla on ongelmia Saaran kanssa, mutta kyselyistä on aina apua.
Fruktoosi=hedelmäsokeri, Glukoosi = maissisokeri. INVERTTIsokeri-siirappi on fruktoosi-glukoosi sekoitus.
Näin markkinatalous on löytänyt uuden tuotenimen jota ei ymmärrä GLUKOOSIksi.
Frukoosi ei tee täyttävää tunnetta kuten sokeri, glukoosi vaikuttaa Leptiiniin, joka ei sitten ilmoita sun on tankki täysi.
Olen ihan urakalla katsellut valmisleivonnaisten ja -ruokien sisällysluetteloita, Invertti sokerisiirappi löytyy jopa liharuuista ja leivonnaisista kautta linja. Kyllä löytyy vielä ihan vain sokeria sisältäviä tuotteita, mutta ryhmien sisällä vain 15-10 % on ilman glukoosia... :cart
Lihavuus on epidemia jota vastaan voi taistella myös tiedolla ja valinnoilla, vaikka se vaatti jatkuvaa tarkkailua. Tietysti opii tuoteet muistamaan joidenkin kohdalla vain itketää (Paksupepe, maustetut jäätelöt,leivonnaiset, karkit esim Mariannen)
Kuva En oo kaunis, mutta KOMIA


Palaa sivulle “Ruokareseptejä”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija